Live-painting door Monique Ickenroth

Zoekt u een origineel cadeau voor uw beste vrienden die gaan trouwen? Geeft u binnenkort een knalfeest? Of staat er een gezellig etentje met de collega’s in de planning. Heeft u er dan al eens over gedacht om een live-painter in te huren?

live-painting-promotie-diner-in-actie

Wat is live-painting?

Live-painting is een kunstvorm waarbij een kunstenaar, op locatie en te midden van alle aanwezigen, een sfeerimpressie schildert van een bijzondere gelegenheid. De laatste tijd staat het fenomeen live-painting steeds meer in de belangstelling.

Bij het schilderen van een live painting is het essentieel dat de sfeer van uw feest of de gelegenheid goed wordt neergezet. De gezelligheid, de levendigheid of juist dat plechtige moment. Elke keer als u naar het schilderij kijkt, kunt u dat moment herbeleven. Niet voor niks wordt live-painting ook wel omschreven als een geschilderde sfeerimpressie. Daarnaast is het toch ook mooi als de afgebeelde mensen zich zelf en anderen kunnen herkennen op het schilderij. En zeker is het ook belangrijk dat het stralende middelpunt gevormd wordt door de hoofdpersonen van de gelegenheid. Daarbij werk ik de belangrijkste aanwezigen het meeste uit.

Live-painting is inzetbaar bij een breed scala aan gelegenheden. Denk aan huwelijken, familie diners, jubileums of verjaardagen, maar ook bedrijfsfeesten, promoties of oraties kunnen door een live-painter op doek vast gelegd worden.

Dit levert een win-winsituatie op. Voor de gasten is het erg leuk om te zien hoe de live-painter het kunstwerk langzaam tot stand laat komen en voor de ontvanger is het een mooie, blijvende herinnering aan een belangrijk moment.

Hoe gaat een live-painting in zijn werk?

Minimaal een half uur voor aanvang arriveer ik op locatie waarna er, in overleg met de eigenaar van de locatie, een goede plek uitgezocht wordt van waar het hele gezelschap goed te overzien is. De benodigde werkruimte is ongeveer 1m2. Na het installeren van de schildersezel en schilders benodigdheden ga ik aan de slag.

Zodra de schets in houtskool klaar is begint het echte schilderwerk. Daarbij komt eerst de achtergrond aan bod. Heel vaak is er al een geschilderde omgeving te zien als de eerste gasten binnen komen.

Daarna bepaald wat er om mij heen gebeurt de verdere invulling van het schilderij waarbij er natuurlijk rekening gehouden wordt met de hoofdpersonen. Die krijgen een centrale plek op het schilderij!

Gedurende het schilderen mag iedereen komen kijken. (Vaak ontstaan er hilarische discussies over wie wel en wie niet op het doek staat.)

Zodra schilderij af is kan het overhandigd worden. De live-painting wordt geschilderd met snel drogende acrylverf en kan dus nog dezelfde avond mee naar huis genomen worden!

Wat kunt u verwachten van live-painting van Monique Ickenroth

Ervaring

Als u op zoek gaat naar een live-painter voor uw feest dan zoekt u natuurlijk de schilderstijl die u het meeste aanspreekt. Een live-painter is echter meer dan enkel kunstenaar; een sfeervol kunstwerk is het einddoel maar het scheppingsproces waarbij een combinatie van uiterste concentratie, snelheid en goede interactie met de gasten gevraagd wordt is zeker ook heel belangrijk.

11 jaar geleden werd mij voor het eerst gevraagd om een schilderij te maken op een bruiloft. Zo kwam het balletje aan het rollen en sindsdien reis ik, vooral in het zomerseizoen, stad en land af om bruiloften, familie diners, promoties en bedrijfsfeesten te schilderen.

Enthousiasme

Het maken van een live-painting is telkens weer een klein feestje. Door het publieke karakter van het gebeuren voelt het als een optreden waar je een goede positieve energie van uit gaat. Ik sta daar enkele uren zeer geconcentreerd te schilderen maar sta ook open voor een praatje met of een toelichting voor de gasten.

Kwaliteit materialen

Het maken van een live-painting is telkens weer een klein feestje. Door het publieke karakter van het gebeuren voelt het als een optreden waar je een goede positieve energie van uit gaat. Ik sta daar enkele uren zeer geconcentreerd te schilderen maar sta ook open voor een praatje met of een toelichting voor de gasten.

Uw wens centraal

Uw wens staat altijd centraal!
Mocht u de voorkeur hebben voor een andere aanpak dan kan dat ook. Vind u, bij voorbeeld, de herkenbaarheid van de gasten minder belangrijk en ziet u de focus liever op de uitwerking van de omgeving liggen of heeft u een voorkeur voor een zwart-wit schilderij met enkele kleuraccenten dan hoor ik dat graag van u.

8Wat kost een live-painting?

De kosten van een live-painting zijn afhankelijk van het afwerkniveau, formaat en de reiskosten. 

Afwerking

Voor de afwerking van een live-painting zijn er 2 opties:

 1. Ter plekke af gemaakt:
  Hierbij kan het schilderij aan het einde van het feest of event direct overhandigd worden.
 2. In het atelier afgewerkt voor verdere detailering:
  Hierbij wordt het schilderij in het atelier verder afgewerkt. Deze optie kunt u kiezen als u het belangrijk vindt om heel veel gasten herkenbaar afgebeeld te zien of als u er nog graag mensen bij geschilderd wil hebben die er in het echt niet bij waren ( soms zijn dat kleine kinderen op een avondfeest of opa’s en oma’s die slecht ter been zijn ).

Formaat

Er zijn 3 standaard formaten : S, M en L. Als u een afwijkend formaat wil kan dat natuurlijk ook. Houdt er dan rekening mee dat er extra tijd nodig is om het doek op maat te laten maken.

NaamAfmetingOptie 1Optie 2
Live-painting S60 x 70 cm€ 650 excl. btw€ 975 excl. btw
Live-painting M80 x 100 cm

€ 725 excl. btw

€ 1050 excl. btw
Live-painting L100 x 120 cm€ 800 excl. btw€ 1125 excl. btw

 

Reiskosten

Live-painting reiskosten retour:
Tot 100 km € 0,45 excl. btw
Vanaf 100 km € 0,70 excl. btw
Voor de waddeneilanden en het buitenland geldt een extra toeslag

Zo boekt u een een live-painting

 

Offerte

Vraag een  offerte aan via het contact formulier of neem telefonisch contact op. Benodigde gegevens;

 

 • Datum van het feest / event
 • Locatie van het feest / event
 • Formaat van het schilderij ( zie; wat kost het )

 

Informatie

Ik neem snel contact met u op om persoonlijke wensen te bespreken. Denk aan;

 • Welke gasten komen op het schilderij te staan
 • Kleuren; warme-, natuurlijke of juist felle tinten
 • Welk moment van het feest wilt u op het doek zien ( de ceremonie, de openingsdans of een speech)

Overeenkomst

Nadat alles besproken is maak ik een opdrachtovereenkomst op waarin ik onze afspraken vast leg.

Het is fijn als de eigenaar van de locatie op de hoogte wordt gebracht zodat ze rekening kunnen houden met de aanwezigheid van een life-painter.

Een live-painting is een geweldig cadeau om te geven én om te krijgen!